sobota 28. ledna 2012

Skutečnosti a zajímavosti (Iran)

Politická situace:
Bohužel v Iránu, jak je známo nepanuje zrovna ideální politická situace. Co jsme zjistili z rozhovorů s místníma ani oni nejsou v žádném případě spokojeni. Bohužel po většinu cesty jsme se pohybovali ve větších městech, kde je jiná situace než na venkově a menších městech, kde lidé žijí tradičnějším způsobem života (jsou i více věřícími). Co se týče mladé generace ve městech ve většině případů jsou s režimem nespokojeni a chtěli by změnu. Dokonce i opravdu věřicí šlověk nám řekl, že nechápe, proč má vláda někoho nutit nosit šátek a nutit mu náboženství. Na ulicích větších měst je často vidět ležerní nošení šátků, jen aby neporušili zákon.
Bohužel změna je složitá, protože reálným vůdcem není prezident, ale náboženský vůdce, který není volen lidem a ve funkci je do své smrti, kdy ho nahradí další.

Autobusy:
Levné (benzín skoro zadarmo) – např. 6-ti hodinová cesta stála tak 150Kč pro dva. Mají 2 druhy utubusíků – normal (levnější, v pohodě) a VIP (luxus, široké sedačky, dražší).

Doprava ve městech:
Něco tak šíleného jsme ještě neviděli...CHAOS. Autobusy jsou levné (100-250Tomanů/1jízda). Zvláštností je, že mají rozdělené autobusy na dvě části (pro ženy a pro muže), někdy mají střed zahrazený. Překvapivě to lidé skoro vždy dodržují (pro ženy je to celkem pohodlné, prtž se nemusí tlačit – často cestuje méně žen než mužů). Podobně je to v metru – 2 vagony jsou vyhrazeny pro ženy, zbytek pro muže. Stejně jako v autobuse žena může pravidlo porušit a klidně cestovat v mužské části, když chce. My jsme to nakonec moc nedodržovali, ale párkrát jsme taky jeli odděleně.

Vodnice:
Shisha = čistý černý tabák, Hubble-bubble = ovocný tabák
Normálně ženy nesmí kouřit vodnice v Tea-house. V jednom místě udělali výjimku pro nás, turisty


Žádné komentáře:

Okomentovat