sobota 28. ledna 2012

Co se jinam nevešlo (Iran)

Omezováni vládou - nikdo nemá a přitom všichni mají znají, vědí...
Televize: Mají jen asi 4 oficiální televize, kde na 3 jsou permanentně náboženské řeči, na zbývající poupravené zprávy. Hodně lidí, ale chytá doma na televizi třeba i  3 satelity, takže mají stovky různých cizích programů. Mají dokonce televize, které jsou íránské ale jsou z ciziny (íránky bez šátků) - viděli jsme třeba verzi pořadu Prostřeno, co bylo točeno v Anglii. Mají i cizí programy, takže není ojedinělé, že lidé sledují zprávy na BBC a podobně. Překvapilo nás jaký přehled o světě mají!
Internet: Mají jakýsi filtr, kvůli kterému se nemůžou podívat na různé stránky (youtube, facebook,..). Lidi, ale vědí jak na to a doma mají neomezený internet.
Pat a Mat: Co má Írán společný s těmito dvěma nešiky? Je to prý jedna z nejoblíbenějších krátkých pohádek. Plyšáky je možné koupit v hračkářství. Kamarád nám dokonce přeříkával některé příbehy, jiný zase broukal melodii :D 

Při hledání obrázku vlajky jsem narazila na docela zábavný článek:
Není lepší země na dovolenou nežli Írán. Člověk si vyslouží vysokou prestiž dobrodruha, aniž by se při věčném polehávání na koberci u sklenice čaje vystavoval vážnému riziku, že by se mohl ocitnout v nesnázích.
Řada mých známých, a to i těch relativně vzdělaných se širším přehledem, mě upozorňovala, že v Íránu to bude fakt o hubu. Jenže když pak člověk zevluje v perské čajovně, nabývá pocitu povinnosti doma ohlásit, že ne každý Íránec po večerech obohacuje uran.


http://mihalco.blog.ihned.cz/c1-53648310-z-desiveho-iranu-kde-cizince-polevaji-kyselinou

Žádné komentáře:

Okomentovat