neděle 16. října 2011

Garni, Geghard

Dnes jsme se vydali na výlet do chrámu Garni a kláštera Geghard, které jsou přibližně 30km od Yerevanu. Vcelku jednoduše našli stanoviště mashrutek, kde nás jeden pán měl hned přečtené - ''Garni'' a ukázal nám na správnou mashrutku, který nás dopravila na místo. Došli jsme k chrámu Garni:

Chrám zasvěcený bohu slunce Heliovi byl postavený arménským králem Tiridatesem. Byl vybudován v 1. století. Zajímavostí je, že Římský chrám Garni byl pravděpodobně financován císařem Nerem. Střechu podpírá 24 sloupů. Na rozdíl od většiny řecko-římských chrámů byl použit jako stavební materiál čedič. S příchodem křesťanství byly téměř všechny pohanské chrámy v Arménii zbořeny a nahrazeny kostely. Římský chrám Garni zůstal zachován na přání sestry krále Trdata III a později sloužil jako letní sídlo královské rodiny.

Po prohlídce (a zaplacení vstupného - 250dram) jsme se měli v plánu přesunout do nedalekého (asi 10km) kláštera Geghard. Možnosti jet taxíkem jsme využít nechtěli raději jsme se vydali stopovat (veřejná doprava tam nejezdí). Zastavilo nám asi třetí auto (stopovat je tu fakt jednoduché) - milá rodinka s Mercedesem. Dovezli nás až na parkoviště před klášter, i když oni sami tam nejeli a silnice tam končila. Geghard byl pro nás jednoznačně hezčí než Garni (a navíc bez vstupu).

Klášter Geghard leží v krásném údolí Azat, v blízkosti divoké soutěsky Ayrivank. Klášter byl založen ve 4. století našeho letopočtu Řehořem Osvítitelem jako jeskynní klášter. Během dalších staletí zde bylo vybudováno velké množství jeskynních kostelů a hrobek, které jsou ukázkou arménské středověké kultury. Jméno kláštera Geghard znamená v překladu kopí nebo trn. Klášter Geghard je od roku 2000 zapsán společně s údolím Azat na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Zpátky do Yerevanu jsme se dostali jednoduše (stop, vzalo nás první auto, které nebylo plné - pán z Yerevanu a slečna z Moskvy v Suzuki).
Celkově na obou místech bylo překvapivě moc lidí (asi tím, že je neděle) a my jsme měli překvapivé štěstí na dobrá auta, takže jsme se nemuseli krčit v autě bez zadních sedaček, v kufru a podobně.

Žádné komentáře:

Okomentovat