sobota 10. prosince 2011

Víza - první krok k cestě do Iranu

Včera jsme konečně byli naposledy na ambasádě a dostali zpátky pasy i s vízama :)
  1. Na ambasádě nám řekli, že víza vyřizují jen pro Arménce, a proto mi musíme nejdříve získat nějaký číselný kód, tedy žádat přes někoho třetího (ve skutečnosti íránská společnost - po přečtení recenzí na internetu a pár e-mailech jsme zvolili TouranZamin).
  2. Shodou okolností paní z TouranZamin byla v Jerevanu ve stejném hotelu jako my na školení, takže jsme zaplatili cash (35euro/os.) a nemuseli jsme řešit jiný způsob (převod peněz na švýcarský bankovní účet).
  3. Kód nám poslali asi do 4prac. dnů (i když na internetu uvádějí 7-10dnů).
  4. Na ambasádě jsme se oháněli kódy a pasy a naivně si mysleli, že to nám bude stačit. Vyvedli nás z omylu - bylo třeba ještě mít: účet od zaplacení poplatku za víza (50euro/os.) v bance; fotku, kterou jsme samozřejmě neměli (mají tu hrozně levný fotky - 500dram/4fotky - asi 25Kč); vyplnit další papír; kopii pasu a pas samotný.
  5. O dva dny později jsme naběhli se všemi papíry a zjistili, že mají dva dny volna (na ambasádě nám řekli jen o jednom).
  6. O další dva dny později jsme se probojovali přes asi milion lidí v dost chaotické frontě k přepážce a dozvěděli se, že máme počkat. Po 15minutách sezení mi to nedalo a šla jsem se znovu probojovat frontou, tentokrát úspěšně. Docela komické bylo, že jsme tam nechali pasy a oni nám napsali jen cosi v íránských klikihákách na náš zmačkaný papír, že to máme ukázat až si půjdem vyzvednout víza.
  7. Po dvou dnech jsme tam znovu naklusali v čas, který nám byl určen a znovu nás čekala chaotická fronta, pak nám konečně dali pasy s vlepenýma vízama.

!!!teď už nám nic nebrání ve výletu takže v lednu tradáááááá!!! a pak se těšte na článek

Žádné komentáře:

Okomentovat